maandag 6 januari 2014

Mentorles: huiswerk plannen


Mentorles huiswerk plannen


 

Wat ga je doen?

Je gaat het huiswerk voor een fictieve leerling plannen. De leerling heet Arjan. Hij zit in klas 1ABCD. Arjan heeft moeite met het plannen van huiswerk. Hij haalt vaak onvoldoendes voor toetsen en weet niet precies hoe dat komt. Zijn docenten vertellen hem dat hij zijn leerwerk ook moet plannen. Jij gaat Arjan helpen bij het plannen van zijn werk.

 
Wat heb je nodig?

Papier

Agenda

Pen

Lesrooster van klas 1ABCD van deeltaak 3 (staat onderaan de opdracht!)
 

Wat moet je doen?

1.    Maak een schema (op een A3) voor een week, net als in je agenda.

2.    Maak met je groepje een werk –en leerplanning van het onderstaande:



a.    Maandag (vandaag) heeft Arjan in de les opgave 41 t/m 45 van Frans gemaakt, maar nog niet nagekeken. Arjan loopt achter, want volgens de planning had hij het hoofdstuk (t/m opgave 51) al af moeten hebben. Dinsdag heeft Arjan weer Frans. Hoe moet Arjan het maakwerk dat hij nog moet doen in zijn agenda schrijven?

b.    Dinsdag heeft Arjan de eerste twee lesuren vrij. Daarna heeft hij Engels, maar hij weet niet wat hij af moet hebben. Hoe kan Arjan hier achter komen? Arjan heeft dinsdag ook nog een mondeling Frans. Hij vindt mondelingen spannend. Wat raad je Arjan aan om nog te doen?

c.    Woensdag heeft Arjan M&N. Hij weet dat hij vrijdag een toets heeft van M&N over 3.1, 3.4 en 3.7. Arjan moet paragraaf 3.7 nog maken. Ook moet hij nog het ethogram voor M&N nog maken. Verdeel al het werk van M&N in de planning van Arjan.

d.    Woensdag heeft Arjan wiskunde. Hij moet deze week opdracht 23, 24, 27 en 29 t/m 32 maken. Arjan weet dat hij in de les ongeveer vier opdrachten kan maken. Hoeveel opdrachten moet Arjan dan thuis maken? En wanneer moet hij deze opdrachten af hebben? Plan zijn werk in.

e.    Donderdag heeft Arjan kcb, Engels, MM werkuur en Nederlands. In de studiewijzer van MM staat dat je deze week in het werkuur werk moet afmaken en nakijken. Op de studiewijzer staat voor deze week opdracht 2 t/m 5 en 7 t/m 12, maar Arjan heeft de menukaart nog niet helemaal af. Hoe plant hij dit uur het beste in? Moet Arjan thuis ook nog iets aan M&M doen deze week? Op vrijdag heeft hij nog 2 uur M&M.

f.     Na het werkuur M&M op donderdag heeft Arjan Nederlands. Hij moet de voorbereiding voor de les nog maken. Waar kan hij vinden wat hij thuis moet doen? Plan het huiswerk in voor Arjan.

g.    Vrijdag heeft Arjan een toets van M&N. Arjan is tot nu toe gewend om drie dagen van te voren met leren te beginnen, maar hij haalt wel vaak onvoldoendes. Op woensdag heeft Arjan voetbaltraining en drumles en dan heeft hij geen tijd om te leren of om huiswerk te maken. Maak een leerplanning voor de toets voor Arjan.

h.    Volgende week krijgt Arjan een toets woordjes en grammatica  van H4 en H5 voor Engels. Arjan was bij de vorige toets 3 dagen van te voren begonnen met leren, maar wist tijdens de toets van heel veel woordjes niet hoe hij ze moest schrijven. Engelse grammatica vindt Arjan lastig. Wanneer kan Arjan het beste beginnen met leren voor Engels? Welke tips geef je Arjan mee voor het leren van deze toets?

3.    Met je hele groepje presenteer je de planning voor de klas.
 
HIER vind je het rooster van klas 1ABCD, deeltaak 3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten